Att 3D-skrivarna har revolutionerat tillverkningen har nog ingen missat. Det gäller oavsett vad du jobbar med. Men det som är mest unikt med tillverkningsmetodiken är ”hur” de skapar fysiska objekt.

För oss inom mekanisk tillverkning så har det alltid handlat om att ta bort material för att slutligen leverera det som finns kvar. Det betyder att ju mer vi behöver ta bort för att nå det slutliga resultatet, ju längre tid tar det. Med 3D-printing är det tvärtom. Du behöver bara vikten av detaljen i mtrl för att kunna skapa den, därav namnet ”additiv” tillverkning. Det finns många olika tekniska lösningar för att uppnå detta. Den vanligaste är FDM (Fuse Deposition Modeling) som är det vi valt att använda.

FDM ( Fuse Deposition Modeling )

Vad är det? Enkelt förklarat är det plast i form av tråd som är lindat på en rulle, sedan smälter tråden av värme i ett munstycke medan den matas ut enligt ett önskat mönster, för att sedan stelna igen.

Detta görs om, lager på lager, tills detaljen är färdig. Avstånden mellan lagren brukar ligga runt 0,2mm. För att göra programmet som styr 3D-skrivaren utgår man från en 3D modell som är i polygonformat, exempelvis OBJ, PLY och STL, där STL är det vanligaste. Modellen används i ett slicer-program som delar upp den horisontellt i flera lager.

Likt ett CAM program styrs parametrar efter önskat resultat. Slutprodukten blir ett program i G-code som 3D printern förstår. Samma som används till CNC maskiner. Det finns många olika typer av plaster att välja mellan, alla med olika fördelar och egenskaper.

Emaus Mekaniska erbjuder 3d-printing i Västerå och använder Rasie3D pro2, som kan hantera PLA, ABS, HIPS, PC, TPU, TPC, PETG, ASA och PP, det finns också specialfilament som efterliknar trä och metall.

Saltängsvägen 18
SE 721 32 Västerås
Epost: info@emausmek.se
Telefon: 021 – 14 29 05

Certifikat

Vi är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

Hitta till vår verkstad

Tveka inte att sätta oss på prov. Börja med att höra av dig till oss först.

#webbyråprosystems